Turizmus-vendéglátás ágazat képzése, amely szakképzettség megszerzésével zárul.
Beiratkozás feltétele: érettségi vizsga
Képzési idő: nappali, iskolarendszerű képzésben, tanulói jogviszonyban 2 év, felnőttképzési jogviszonyban, esti rendszerben 8 hónap
A cukrász cukrászsüteményeket, fagylaltokat, bonbonokat és díszmunkát állít elő, ügyel az ízbéli változatosságra, esztétikus megjelenítésre, a megrendelők igényeire.
KOMPETENCIAELVÁRÁS
Kreativitás, jó problémamegoldó-, stressztűrő, együttműködő képesség, jó szervezőkészség, nagy terhelhetőség.
A SZAKKÉPZETTSÉGGEL RENDELKEZŐ
felveszi a megrendeléseket;
kiválasztja a szükséges alapanyagokat;
kiszámítja és előkészíti az elkészítendő termékekhez a hozzávaló mennyiségeket;
elkészíti a tésztákat, töltelékeket, bevonatokat;
munkáját kézzel és gépekkel végzi pl. gyúró-, keverő nyújtógépet használ;
sütési és főzési műveleteket végez;
kéziszerszámok segítségével a termékeket megadott méretűre alakítja, formázza, díszíti;
az összetettebb termékeknél, a kisült tésztákat krémekkel rétegezi, dermeszti, majd a terméket bevonja és díszíti;
alkalmi megrendelésekre a megrendelő kívánsága szerint esztétikus, ötletes díszmunkákat készít;
fagylaltokat főz és fagyaszt;
csokoládéból bonbonokat, díszeket készít.
A szakmát azoknak a fiataloknak ajánljuk, akik fejleszteni szeretnék a kézügyességüket, esztétikai érzéküket és kreativitásukat. Folyamatosan fejlődni szeretnének, változatos munkára vágynak.